Urna de l'1 O. Omnium

Quins són els resultats del referèndum?

Votar i recomptar els vots és el mecanisme de participació dels ciutadans en les decisions polítiques en democràcia. Els resultats poden ser complexes i difícils d’aplicar, però haurien de generar consens i legitimar l’acció dels governs. Per exemple: en les últimes eleccions espanyoles (26/6/2016) tots els partits van fer campanya contra Rajoy. Aquell dia el PP va obtenir 8 milions de vots, però 16 milions de ciutadans van votar partits compromesos amb el mandat de no permetre que Rajoy fos president, inclosos PSOE i Cs. Al final Rajoy és president, per la incapacitat de la resta de partits de construir una alternativa. Però, té l’aval de la ciutadania per governar com ho està fent?

L’1-O es va fer un referèndum per saber quants ciutadans de Catalunya estan a favor d’una república independent i quants en contra. Els partits que suporten el govern de la Generalitat van fer campanya per la participació i pel SI. Els partits contraris en comptes de fer campanya pel NO, van treballar per avortar el referèndum. La cosa va derivar en la intervenció de la policia i l’ús de la força. Però, tenia Rajoy l’aval de les Corts que l’han fet president per aquesta actuació? Doncs el 19 de setembre el Congrés dels Diputats va rebutjar per 166 vots contra 158 i 5 abstencions la petició de suport al pla de Rajoy.

Però què diuen els catalans? El cens pel referèndum era de 5.313.563 persones, dels que van votar 2.286.217, (43%) i el tancament de col·legis electorals va impedir la participació del 14% del cens (770.000 votants). La persecució policial abans i durant la votació també va implicar un dèficit de garanties.

Tot i així van votar SI 2.044.038 (90%), NO 177.547 (8%), en blanc 44.913 (2%) i nuls 19.719. És un clar triomf del SI? Home amb una participació del 43% es pot dubtar? Doncs fem números. Les eleccions autonòmiques amb més participació de la història van ser el 27/9/2015 amb 4.115.807 vots (77% de participació). Per tant els que van votar el 2015 i no van votar el 1-O són 1.829.590. Suposant que TOTS aquests ciutadans, inclosos els 770.000 dels col·legis anul·lats, inclosos els votants dels Comuns que no tenen una referència clara del seu partit, inclosos els votants que davant la violència policial no es van atrevir a anar a votar… suposant que tots haguessin votat NO, sumarien 2.007.137 i segueixen sent menys vots que els del SI.

Tots som conscients que 9 a 1 no és la proporció real entre partidaris del SI i del NO a Catalunya. Però números en mà sembla indiscutible que en aquest referèndum ha guanyat el SI.

I en un altre referèndum? Un altre seria un altre i no ha estat possible. El que tenim és aquest.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s