Quant duren les revolucions?

Quants mesos va durar la Revolució del 19 de juliol del 36? Fins maig el 37? 10 mesos? Fins abril del 39? 3 anys? La contrarevolució va durar 40 anys? O encara dura? Quant va durar el maig del 68? 3 setmanes? O encara dura?

El clàssic diu que la revolució es produeix quan el vell ja no dona més de sí i el nou està madur per néixer. Implica una transformació radical. Però fins i tot quan triomfa, per exemple la Revolució Francesa, sembla inevitable l’arribada ràpida d’una contrarevolució que estabilitza quan no aigualeix el nou règim un cop la classe dominant ha aconseguit els objectius que li són essencials. Així llegeixo la Revolució Francesa, que hauria d’haver portat la il·lustració i en canvi avui quan passeges per França tot són “Notre Dame”.

Vist així potser cap “revolució” ha triomfat mai. Més aviat quan un règim no dona més de sí peta per un costat o altre i una revolta, més o menys virulenta, en pot ser el catalitzador. Però una revolta sap contra què es revela, però no sempre amb què substituir-ho. Alhora si una revolució planteja un objectiu “inviable” acabarà en revolta i prou.

Llegir què pensaven els que hi van participar i quin balanç en van fer ajuda a revisar tòpics.

Dada: els dos llibres són resultat de reportatges per a la televisió.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s