Conspiració per a un assassinat en nom de la democràcia

Hi ha cops en que 40 pàgines es fan llargues i altres en que 440 es fan curtes. És el cas de la història que explica Jan Stocklassa aprofitant la repercussió mundial de Stieg Larsson com a novel·lista.

La història és ben enrevessada. Sembla que l’objectiu de Larsson a la vida no era ser un escriptor d’èxit, sinó investigar i combatre l’extrema dreta. Amb el material i el coneixement acumulat va dedicar unes vacances a escriure una trama de ficció, i va ser un boom. Es pot dir que ningú va fer massa cas de la història real que estudiava, però presentada com a ficció virtual l’ha llegida mig món. Stocklassa va descobrir els arxius de Larsson i va decidir aprofundir en la investigació sobre l’assassinat del primer ministre Olof Palme, el 28 de febrer (en realitat 1 de març) de 1986.

L’aventura és apassionant. Conspiracions internacionals en que hi estan implicats la CIA (com no), els serveis secrets sud-africans del règim de l’apartheid, la república turca de Xipre, la contra de Nicaragua, el Iran dels aiatol·làs i grups i grupets d’extrema dreta europeus en especial suecs, un grapat d’espies “free lance”, el KGB?, un altre grapat de periodistes, els serveis britànics, Israel, revistes d’esquerra i periodistes socialdemòcrates… si no m’he deixat res del citat en el llibre.  

Una xarxa complexa, on mesures de la comunitat internacional com el boicot al règim sud-africà de l’apartheid, les sancions al Iran de Jomeini o la prohibició de vendre armes a grups terroristes, totes adoptades en nom de la defensa de la democràcia, precipiten l’assassinat de la democràcia. En aquest cas la socialdemocràcia, que forma part preeminent del sistema. Com per anar per la història amb el lliri a la mà! O ser primer ministre d’un petit país de 10 milions d’habitants però voler intervenir en l’ordre mundial i anar al cine sense escorta, com si visquessis al país de les meravelles.

Pels interessats en el periodisme: Stocklassa és un periodista suec que va treballar durant 8 anys en aquesta història. Quan en va tenir lligada un part important va aconseguir vendre una sèrie de quatre articles a un diari suec, dels que van autoritzar la traducció a l’anglès de dos d’ells. Vist el nom d’Stieg Larsson s’hi va interessar el New Yorker. Un periodista de la revista americana s’hi va dedicar un any, va viatjar a Sudàfrica i més d’un cop a Suècia per poder publicar un reportatge sobre la investigació d’Stocklassa. L’assassinat de Palme no ha estat resolt mai, tot i que la policia ha pres declaració a 10.225 persones i més de 130 han confessat ser les autores del magnicidi. Lectura recomanable.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s