Tinc una pregunta més

Carlitos, tinc una pregunta per a tu, ara que la Marta Harnecker és morta. Si els esclaus no van poder derrotar als amos, ni els serfs als senyors feudals, perquè penses que els obrers poden derrotar a la burgesia i fer un món nou? 

Jo estic d’acord amb la teva idea que la cultura d’una societat és la cultura de la classe dominant. Aquest hauria estat el motiu perquè les revoltes d’esclaus no tinguessin èxit. Una revolta d’esclaus triomfant tendiria a reproduir l’únic sistema econòmic que coneixien i per tant entrarien en bucle. Perdó, hi ha dos països on els esclaus ho van aconseguir: Haití i Libèria. 

I doncs? Quin podia ser el contingut de la dictadura del proletariat si la cultura dels obrers és la cultura de la classe dominant. Poden generar un nou sistema de producció? O estan condemnats a regenerar un sistema “capitalista”, on els gestors de l’estat actuen com a propietaris dels mitjans de producció. No se, una cosa així com la Xina Popular o l’antiga URSS. No serà sempre un període transitori fins a la reprivatització?

Carlitos, on és el forat, en l’anàlisi o en la proposta política? Per què ara mateix només ens queda defensar als esclaus…  mentre el capitalisme destrueix el món. Inexorablement?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s