Què fa tanta gent a la platja?

Fa cinc anys el Fet a Tarragona em va publicar una sèrie de col·laboracions. Com a corresponsal a la terra vaig escriure algunes cròniques per a marcians. Avui he passat per la platja i he vist milers de banyistes i joves que assisteixen a un festival de música. He decidit recuperar una d’aquelles cròniques. (Foto: Mark Rightmire, Orange County Register/SCNG)

CRÒNIQUES TERRÀQUIES

Turístres

Son milions. Venen de les zones més fredes de la terra i s’estiren a prendre el sol fins posar-se roents. Quan de tan rojos sembla que els cossos s’encendran, entren un moment al mar, per refrigerar-se. Tot seguit poden seguir amb la recarrega energètica.

Ho fan un cop l’any i sembla que amb l’energia acumulada poden passar l’hivern a les seves gèlides terres. És una funció clarament productiva, necessària per mantenir i allargar la vida d’aquesta espècie que amb aquesta tècnica d’acumulació ha colonitzat pràcticament tot el planeta i l’anat reduint a la seva conveniència.

Però la migració massiva d’humans a les vores de la Mediterrània i altres mars calents te una segona funció, en aquests cas reproductiva. Els exemplars joves arriben amb altíssims nivells hormonals i aquí es troben amb milers d’altres joves arribats d’indrets distants entre si, tots ells exhibint  obertament la seva disposició sexual. Per molts serà l’oportunitat d’estrenar-se, un pas molt important en la seva vida. Una iniciació que molts cops altera el sistema nerviós dels humans. Per això a les nits prenen substancies que alteren els circuits de control, principalment alcohol.

L’excés d’energia, la promiscuïtat entre individus totalment aliens els uns amb els altres, la relaxació de les barreres econòmiques als instints animals, tots aquests factors fan un còctel que es canalitza cap a espais rituals organitzats, on atordits per fortes vibracions sonores, es formen parelles de tot tipus i color, de sexes indiferents, a les que alguns cops s’afegeixen tercers o més individus ballant les danses reproductives pròpies de l’espècie.

Aquest enorme desplegament hauria d’afavorir la diversitat reproductiva entre parelles d’orígens dispersos. Però pocs cops es així. En general es tracta d’un exercici d’entrenament i els individus tornen a casa al cap d un parell de setmanes carregats d’energia per passar l’hivern, amb els sistema nerviós relaxat i amb un grapat d experiències, que en uns casos els permeten aplicar noves tècniques sexuals amb les seves parelles endoculturals o fer-se pel·lícules per passar l’hivern amb l’esperança de noves trobades l’any següent.

Quan acaba aquesta gran migració estival el territori queda desolat. Hi roman un col·lectiu d’humans que s’encarreguen de preparar el terreny perquè tot el cicle es completi un any i un altre. Ells s’encarreguen de construir i mantenir els ruscs on s’acomoden els milions de turístres cada any. Ells s’encarregaran de gestionar l’enorme contaminació que produeix una tan gran concentració d’individus en tan pocs dies. Els ruscadors també preparen els espais pels rituals energètics i sexuals, subministren aliments i drogues, i organitzen les vetllades de vibracions sonores que catalitzen els moments de catarsi col·lectiva. Quan poden, munten espais on els turístres, amb les barreres econòmiques baixes, s’aposten la riquesa produïda a jocs d’atzar, amb l’esperança de quedar-se’n una part.

Aquests grups viuen dels excedents que produeixen les societats de les zones gèlides que un cop l’any necessiten desconnectar-se per carregar les piles. A còpia d’organitzar i facilitar les trobades estiuenques, han acumulat una gran coneixement sexual i de la dissipació, valors molt apreciats per l’espècie. Però no acostumen a posar-ho en pràctica. Han estat formats en l’ascetisme dels pobres i estan lluny de tenir la sang calenta dels habitants dels tròpics. Quan poden s’escapen al nord a veure les grans construccions i ciutats de les terres gèlides, com si tornessin la visita buscant la riquesa que no produeixen a casa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s