Fora les forces d’ocupació?

Des de l’11 de setembre de 1978, quan ho vaig sentir per primer cop al Fossar de les Moreres, la consigna “fora les forces d’ocupació” m’ha grinyolat. El rebuig de la repressió forma part d’un posicionament democràtic transversal i va més enllà dels independentistes. Siguem o no independentistes, si som demòcrates, tampoc és que només ens vulguem treure de sobre nostre les forces repressives i tant se’ns en fot que li passa a la resta del món.

Però vet aquí que en l’acte fundacional del règim vigent, la Guerra Civil del 36-39, l’exercit vencedor es proclama a si mateix “Ejercito de Ocupación”, i com a tal procedeix a nomenar a les autoritats del meu poble. No ho diuen els independentistes, ho diuen els documents oficials.

Imagen que contiene texto, documento

Descripción generada automáticamente
Acta d’ocupació de la vila del Vendrell. Ajuntament del Vendrell. Reproduït a “El Vendrell 1936 – 1939”, d’Alfons Vidiella Ramon.

Cap reforma posterior, inclosa la transició, ha “desocupat” el territori conquerit i per això no tenim llibertat per decidir. Vist així no em grinyola tant el crit de “fora les forces d’ocupació”. Però vist com “desokupen” edificis els Mossos al servei dels bancs, els detalls semàntics tenen menys valor.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s