Què vol dir guerra contra el virus?

De com frenar l’epidèmia jo no en tinc ni idea. Però en els mitjans de comunicació s’estan dient coses que, o no entenc, o les entenc malament. Com tenim temps hi dono voltes i ho comparteixo.

“El virus no entiende de ideologias ni territorios”. Això s’ha dit amb insistència a Espanya. Doncs bé, el virus no és un esser intel·ligent i per tant no pot entendre res, òbviament. De fet ni tan sols és un esser viu i per tant no se’l pot matar ni li podem declarar la guerra. Evidentment. Són metàfores.

Metàfores. El virus no ho entén però jo sí. Però què expliquen i què amaguen aquestes metàfores? Jo he entès que el virus és una “cosa” que si entra al cos d’una persona la posa malalta. I aquesta “cosa” només pot entrar al cos d’una persona sana des del cos d’una persona malalta. Directament o a través d’algun material contaminat on la “cosa” queda activa unes hores. El problema és que aquesta transferència directe o indirecta entre persones és molt activa. Resultat? Una epidèmia. I com en el món actual hi ha una gran mobilitat i contacte entre persones de tot el món, pandèmia.

Per tant la “guerra contra el virus” no és contra el virus, sinó que amaga que el problema sanitari (frenar l’epidèmia) rau en les persones infectades i la seva relació amb les persones sanes. Aquestes són les víctimes de la situació i de moment a ningú se li acut, per sort, declarar la guerra als malalts. En el millor dels casos el llenguatge bèl·lic busca mobilitzar a la societat, fer-la conscient del perill que afronta. Però alhora la metàfora pressuposa enemics i culpables, i allí tenim l’home més poderós de la terra parlant del “virus xinès”.  

La metàfora ens pot fer oblidar que estem davant d’un problema social, que afecta les relacions entre persones, i les persones si que tenim ideologia i habitem en territoris concrets. Tots entenem que es vol dir que la malaltia pot afectar per igual a un anarquista que a un feixista. Però seguit de la crida a la unitat per fer la guerra la metàfora oculta que la gestió de la crisi també respon a determinada ideologia.

Per exemple, en resposta a la demanda dels joves del moviment Fridays for Future (Greta Thunberg) per salvar el món dels perills del canvi climàtic el comissari europeu Josep Borrell, que comparteix ideologia i partit amb el president del govern espanyol, va dir el passat 6 de febrer: “A mi m’agradaria saber si els joves que surten a manifestar-se als carrers de Berlín perquè es prenguin mesures pel canvi climàtic són conscients del que els hi costarà aquestes mesures”. En les seves paraules, pels dirigents de la Unió Europea salvar el món és massa car.

Aquesta és una visió del món que davant un problema nou actua amb la inèrcia d’un estat anterior de coses. Pura ideologia ultraconservadora. El virus no entén de ideologies ni territoris però els homes sí. Per uns salvar el món és salvar l’ordre social i econòmic anterior a la crisi climàtica i sanitària. Per altres salvar el món de la crisi climàtica vol dir revisar el model productiu i de consum per crear un nou equilibri ecològic i superar la crisi sanitària vol dir protegir a tota la població del contagi del virus i tractar de salvar la vida dels malalts, encara que això vulgui dir qüestionar l’organització social prèvia.

Per tant en la crisi sanitària hi ha una lluita ideològica entre persones que pensem diferent i defensem interessos diferents, dins de cada comunitat i en cada territori concret. Es pot discutir què fem i com ho fem?  Home, si acceptem que estem en una guerra potser no ens queda marge. Però doncs no és una metàfora, no ens enganyeu. No estem en una guerra. Estem en una crisi sanitària.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s