Quina sèrie vols veure: “Benvingut Mr. Putin” o “Que venen els russos!”?

Foto capçalera: imatge d’un anunci publicat a internet que ofereix 35 solars a Masos de Coma-ruga

Al Vendrell estem de sort. La Generalitat ha aprovat la urbanització que uns magnats1 russos promouen a Coma-ruga. Seran 66 xalets, però només és la primera fase d’uns plans parcials que poden multiplicar-se fins a més de 700 nous habitatges a la urbanització els Masos . És una inversió que revifarà la migrada economia de la comarca amb més atur de Catalunya. Serà una injecció de diners molt necessaris per una societat amb un PIB per habitant un 40% per sota de la mitjana catalana, el més baix del Principat després del Priorat.

És el guió de “Benvingut Mr. Putin”, la nova temporada d’una sèrie molt vista i repetitiva. Des de l’any 2000, quan van aprovar el POUM vigent, els governs municipals del PSC i CiU venen oferint el guió d’aquesta sèrie amb insistència a tots els especuladors del món. Mentre, als veïns se’ls volia fer creure que això seria Hollywood. Ara sembla que uns russos han començat a filmar una nova temporada amb un govern del mateix PSC què, de manera vergonyant, fa veure que no hi té res a veure. Com si fos un fenomen natural. Argument? En temps de sequera tota pluja és benvinguda.

Però el guió té varies incoherències. Els veïns es preguntaran: per a què necessitem 750 nous habitatges al Vendrell? Potser és una solució per a una part dels centenars de joves que no tenen on anar a viure o per a les famílies que han desnonat en els últims anys? Aquesta sí que seria una bona notícia. Però evidentment no va per aquí el guió. Si aquesta gent no pot pagar per anar a viure a algun dels més de 4.000 habitatges oficialment buits al municipi des de fa 10 anys tampoc podran fer-ho amb aquestes cases noves, un projecte per especular i guanyar diners, no per solucionar problemes socials.

El problema de l’habitatge és la realitat i aquí estem parlant d’una altra cosa, pura ficció. Tots sabem que els Masos és una urbanització de xalets de nivell mig-alt amb un gran nombre de segones residències, totes amb piscina. No és una oferta pensada per les necessitats dels veïns del Vendrell, sinó per atreure residents temporals de fora. En aquest cas potser fins i tot turistes russos amb diners i que fugen del fred. Oblideu que els turistes russos fins i tot han deixat de venir als hotels. Això pot ser conjuntural, argumenten els guionistes.

En canvi la urbanització de 40 hectàrees i la construcció de 700 xalets als Masos donaria feina a gent del poble que ara és a l’atur. Tenir feina, això sí que és una necessitat dels veïns del Vendrell. I seria bo encara que no tornem als temps “daurats” en que un paleta podia guanyar fins a 9.000€ al mes. “Benvingut Mr. Putin!”, ni que sigui per un parell d’anys i fins arribar a les pròximes eleccions municipals, somnien des del govern municipal.

Clar que això implica carregar-se 40 hectàrees de boscos i alguns terrenys agrícoles per fer carrers, clavegueres i enllumenat. Però “no hay mal que por bien no venga”, que diu el refrany castellà. No vindrà d’aquí. El municipi ja està prou trinxat com per plorar per un trosset de terra que ja està rodejat d’urbanitzacions. Segur que els xalets tindran, a més de la respectiva piscina, grans jardins, ben regats, cuidats i vigilats pels propietaris que compensaran la vegetació natural perduda.

El guió en això és coherent. Urbanitzar-ho tot té més valor econòmic que mantenir quatre taques de sol rústic, en aquests moments força improductiu. I aquí la pasta mana2. No em començat queixant-nos de que som els més pobres de Catalunya?

Però els números no quadren. Més o menys la meitat dels habitatges del Vendrell ja són segones residències i això no ha evitat que siguem els més pobres de Catalunya. Potser és una dada a tenir en compte. Les segones residències no són cap activitat productiva, excepte pels que especulen amb els terrenys i els banquers que financen als constructors. Pura especulació immobiliària.

La incoherència del guió és una altra. Si hi ha al món 700 persones disposades a comprar xalets de segona residència al Vendrell, perquè no es construeixen en algun dels més de 2.500 solars buits que hi ha al municipi? Són 2.500 segons el cens que ha fet la regidora d’urbanisme, la mateixa que diu que no pot fer res per aturar el projecte dels russos. Només en les actuals urbanitzacions de Masos i els Garrofers, la zona que es vol ampliar, es compten com a mínim 120 de solars buits, el doble que la primera fase ara autoritzada.

Fixeu-vos que aquests 2.500 solars ja estan en carrers fets, amb clavegueram i enllumenat. Són carrers per on ja es passa a recollir la brossa i es fa la neteja i el manteniment viari. La construcció de xalets en aquests solars donaria tanta feina com si es fan en una nova urbanització i necessiten els mateixos permisos d’obra. Per tant no restarien ingressos al municipi ni feina pels aturats, però ajudarien a amortitzar la inversió feta en urbanitzacions buides en les temporades anteriors de la sèrie “especula que alguna cosa queda, diners per mi, carrers buits per tu”.

Que hi guanya l’Ajuntament amb la nova temporada? Algunes quotes d’IBI que potser mai cobrarà si la sèrie no aconsegueix audiència? Hi te més a perdre amb l’obligació d’ampliar els serveis municipals a uns veïns virtuals cada cop més dispersos al territori. Això sense haver solucionat les greus mancances dels veïns instal·lats en les velles urbanitzacions semi-buides de les temporades anteriors.

Per tot això potser la nova temporada d’aquesta sèrie clarament ruïnosa s’haurà de titular “Que venen els russos!”. I hauríem de tenir en compte els cicles naturals i temer aquesta plaga. Després de la sequera tota pluja és benvinguda diuen. Però no és veritat, després de la sequera un gran aiguat acostuma a comportar una gran destrucció.

El problema és que els guionistes estan mancats de tota creativitat i són esclaus d’uns referents culturals nefastos. Passi el que passi tornaran a explicar-nos sempre la mateixa pel·lícula. Digues que hi estem tan acostumats que molts veïns la segueixen comprant, com els nens que demanen que els tornis a explicar el mateix compte un i altre cop cada nit. La diferència és que els nens ho fan per adormir-se tranquils amb una història de la que ja saben el final, i als veïns aquesta sèrie no ens deixarà dormir. Justament perquè ja sabem el final.

(1) Jo també ho he cercat al diccionari per estar segur del que escrivia i crec que valen les dues accepcions, la primera pel passat i la segona pel present: Magnat: 1 Senyor feudal o noble de la més alta categoria i vassall directe del sobirà. 2 Persona de rang social elevat, poderós.

(2) Aquí regeix un principi medieval de propietat de la terra, el dret del “senyor”. En el règim capitalista, si la comunitat necessita un bé que és propietat privada, per exemple per fer una carretera, s’expropia i s’indemnitza al propietari amb el valor de mercat d’aquella terra, que dependrà si és de regadiu o de seca, o si és un bosc explotat o una muntanya improductiva. Però aquí si es necessita sol rústic per ampliar el sol urbanitzable es permet que la diferència de valor de mercat se la quedi el “senyor”. Aquest és l’origen no només de la especulació immobiliària, sinó també d’una gran part de la corrupció dels servidors públics implicats en la requalificació de terrenys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s