Ho confeso, no soc prou catòlic

La lectura de Pàtria em va resultar estranya. Una sensació d’irrealitat. No per la trama. No per un personatge concret. Sinó per el dibuix d’una cultura maniquea, simplista, esquemàtica… Un univers cultural que no acabava de lligar amb el País Basc que jo coneixia. No és que el conegui massa, però hi he estat més d’un cop. Conec gent d’allà. Hi tinc alguns amics i més coneguts. I jo no veia en els meus amics i coneguts la manera de fer de la majoria sinó tots els personatges del llibre.

Però va coincidir que vaig acabar el llibre just quan va esclatar l’enèsima polèmica sobre el conflicte basc. En aquest context va aparèixer per la televisió una entrevista a un antic membre d’ETA. Aquell home semblava sortit del llibre d’Aramburu. Un personatge de la novel·la. No hi havia matisos. Blanc i negre. Bons i dolents. Cap espai pel dubte. Afirmació de veritats absolutes que defineixen a les persones. No idees discutibles, raons i contra-raons. Empatia, zero. Vaig quedar desconcertat. Just anava a comentar el llibre i em vaig quedar mut. Potser sí que la societat basca és com la dibuixa Aramburu. O com a mínim una part important. Vaig deixar el tema en un calaix.

Ara he llegit Casas y tumbas, d’Atxaga. Retrata la mateixa societat basca i la història inevitablement es desenvolupa en el context del conflicte. Però els seus personatges són “gent normal”, o que em resulta normal a mi. Segurament les dues versions reflecteixen millor l’experiència i la conseqüent visió dels autors que la realitat d’Euskadi que cada u de nosaltres pot viure. Però no em trec del cap el xoc que em produeixen les tendències sectàries que s’observen en aquelles societats dominades per una arrelada cultura religiosa, com el catolicisme basc per exemple.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s