Confirmat, Maradona és déu

Ara que ha passat una setmana de la mort de Maradona suposo que ja es pot parlar amb més distància i menys indignació, tant del tractament dels mitjans de comunicació com de les reaccions populars, en especial a l’Argentina i a Itàlia.

Pels que s’indignen o avergonyeixen per la forma en que es van manifestar els milers de seguidors argentins i napolitans, cal recordar que s’ha mort un futbolista. Ells han manifestat el dolor per la mort del seu ídol d’acord amb els seus codis i rituals. És la cultura d’un camp de futbol, de les “barras bravas”, dels “tifosi”. Sigueu coherents. No podeu esperar que es comportessin com els seguidors de Teresa de Calcuta o de Giscard d’Estaing.

Els que us indigneu amb els mitjans de comunicació perquè ha obert telenotícies. Els que ho compareu amb el tractament que han rebut una gran actriu o qualsevol representant de la cultura. Heu vist mai en els últims 10 anys un telenotícies fet des de Barcelona en que no es parli de Messi o hi surti la seva imatge? Quan de temps dediquen cada dia els mitjans al futbol? Maradona sempre va rebre més atenció mediàtica que el Papa de Roma, amb més motiu en la seva mort. I això que quan va morir l’últim Papa els mitjans es van passar tant que després van acabar demanant perdó. No us estranyi que alguns periodistes ara ho tornin a fer.

Si us pregunteu quanta gent va al teatre i quanta va al futbol, o quina audiència té a la TV un concert i quina el futbol, o quants nens saben qui és el president i quants saben qui son Messi i Ronaldo, potser començareu a entendre què ha passat. El problema no és Maradona. En tot cas és el futbol. O pot ser que la vostre escala de valors no coincideix amb la del públic general. Això està molt bé, però no serà queixant-nos dels mitjans de comunicació que canviarà.

Maradona és déu perquè el futbol és una religió. I més concretament la religió dels pobres. L’opi del poble, que deia aquell. Quina és la funció de les religions? Per a què les vam inventar? Doncs per donar una explicació a tot allò que no entenem, que ens és desconegut, en especial el sentit de la vida. Això ens dona referències en comú per organitzar-nos com a societat. D’aquí els rituals i cerimonials. Com els funerals, que són molt importants en totes les cultures.

I d’on ve l’èxit del futbol entre les classes populars? Doncs si no tenim res, si som uns “perdedors”, ens queda l’esperança de formar part d’un grup o col·lectiu que ens rescati. Una funció similar a la del “poble escollit” o a la promesa de la salvació eterna. Identificar-nos amb un equip de futbol pot ser una promesa de “salvació”. De guanyar i triomfar allà on la vida només ens ha reservat derrotes. La cultura de l’Estadi de futbol és la d’un combat, on des de la graderia, i inclús des del sofà de casa, és pateix per la derrota i es gaudeix de la victòria. Potser de l’única victòria a que poden aspirar molts en la vida.

Maradona representa millor que ningú aquesta possibilitat de salvació. Sorgit ell mateix d’entre els més pobres, va triomfar al màxim nivell, es va identificar públicament amb els oprimits i amb les seves lluites, i a l’Argentina, en un moment de derrota total, per la dictadura (1976) i per la guerra de les Malvinas (1982), va encarnar l’única victòria a la que podia aspirar el poble, la il·lusòria victòria simbòlica d’un mundial de futbol (1986).

Efectivament, Maradona era un déu d’aquesta religió. Ho han confirmat a Nàpols on han desnonat de l’estadi (església) a Sant Paolo per entronitzar a Maradona. Un déu cruel i mig salvatge, però quin déu no ho és? Podeu jutjar a Maradona com a home, però no podreu condemnar el déu. Recordeu que els romans ja ho van intentar fa 2000 anys amb un tal Jesús i poc temps després el van acabar adorant.  

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s