14-F: l’Estat contra el poble

Vivim una crisi descomunal. La vida de la gent està en perill, en especial la dels més vulnerables, la gent gran i la de salut delicada. També la dels pobres, els precaris i els marginats. El poble necessita ajuda. Demana ajuda. I què fa l’Estat? L’Estat es mostra com una màquina que aplica els seus mecanismes al marge de la realitat i insensible a la situació. Sembla que intenta salvar-se… a costa del poble.

Certament la situació és excepcional i desborda els mecanismes polítics, econòmics i legals establerts. Es suprimeixen la major part d’activitats socials; es limita la mobilitat; es paralitza l’economia. S’aboca la gent a la precarietat i una gran quantitat d’empreses a la ruïna. Sectors econòmics sencers, com el turisme, s’ofeguen i moriran. L’Estat no té alternatives. S’ho juga tot a la carta d’aguantar fins el retorn a la “normalitat” en un horitzó indefinit i llunyà, quan la vella “normalitat” restarà greument mutilada, sinó queda ferida de mort. Que es salvi qui pugui i com pugui, sembla ser la consigna.

L’Estat segueix funcionant d’acord amb l’únic mecanisme de poder que coneix: fer complir la llei. No hi ha alternatives. Ara toca votar. No està previst que es puguin suspendre o posposar les eleccions. No importa posar en perill la vida de la gent. Els jutges es limiten a aplicar la llei contra tota lògica. I al poder real, l’econòmic i el polític, ja li està bé. Per què?

Que el Ministre que hauria d’aconseguir les vacunes sigui el candidat preferit del poder i no es faci responsable de la falta de vacunes i de test de contagi, diu molt de la dissociació entre la lògica política i les necessitats del moment.

Que en plena campanya electoral el centre estatal d’investigacions sociològiques faci una enquesta flash, que mai abans s’havia fet, i que per segon cop en 15 dies el CIS insisteixi a donar per guanyador al Ministre, al contrari de la majoria d’enquestes publicades, diu molt de la manipulació política de l’aparell de l’Estat per fer campanya a favor d’un candidat. Que les enquestes del centre d’estudis d’opinió autonòmic diguin el contrari fa sospitar que la lògica institucional-estatal s’estén a tots els partits.

Que la junta electoral prohibeixi actes públics perquè no són “neutrals” políticament en plena campanya electoral, o que censuri els termes en que els mitjans de comunicació expliquen la campanya, diu molt de la falta de “neutralitat” de l’aparell de l’Estat.

Que el president d’una junta electoral proposi que les taules electorals es constitueixin amb voluntaris diu molt de la capacitat dels òrgans judicials que estan fent gestió política . Us imagineu la confiança que genera una taula constituïda per tres voluntaris de la CUP, o dos de Cs i un del PP, o de VOX o del PSC? La junta ja ho ha descartat però la “idea” corre com la pólvora i hi ha ajuntaments que ja han constituït bosses de voluntaris a disposició de les juntes electorals… Allà on deies “idees de bomber” ja pots dir “idees de jutge”.

I els partits? Acumulen inèrcia institucional. Van de poble en poble muntant un plató de televisió i fent veure que fan un míting on intenten convèncer a… ningú de que guanyaran. Un espectacle televisiu que els periodistes resumeixen i al que en molts casos ni tan sols hi han assistit, confiant en que es tracta d’un acte tancat on tampoc passa res.

Que tot això posa en risc la legitimitat del resultat electoral, es a dir la democràcia, per l’Estat tant se val. Es tracta de recuperar a qualsevol preu una parcel·la de poder, la Generalitat, que el sufragi universal ha allunyat del control del poder central. És l’Estat contra el poble. Ara als demòcrates no els queda altra recurs que cridar a votar com un acte heroic, en legítima defensa. La situació és perversa. Si vas a votar li fas el joc a l’Estat. Si no hi vas, l’Estat ja ha guanyat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s