Per saber a qui has votat

El parlar foradat dels polítics en campanya

El 14 de febrer els catalans han votat. Per tant ja sabem que han entès d’allò que els partits els van dir en la campanya electoral. Comencem pel més fàcil:

El PDeCAT va dir que si t’ho pensaves els votaries a ells… i no han tret cap diputat. Hi ha dues interpretacions. Primera: els electors s’ho han pensat i han decidit no votar-los. És la què, interessadament, subscriuen la resta de partits. Però compte que ells potser preferiran la segona: la gent ha votat sense pensar-s’ho. Artur Mas tindrà temps de pensar-s’ho.  

Ciutadans deia “Para que todos ganemos”, “Independizate”. L’anàlisi prèvia plantejava el dubte de si Ciutadans pretenia confondre als votants independentistes perquè votessin Cs. L’anàlisi postelectoral planteja el dubte de si els votants de Cs van entendre que havien de votar altres partits, potser no independentistes però sí, van votar altres partits de manera que quasi tots han guanyat… menys Ciutadans.    

El PP demanava el vot “Per una Catalunya millor”. Està clar que els electors que volen una Catalunya pitjor, o que directament desaparegui del mapa, de moment no arriben al 8%. Però la resta creu que per tenir una Catalunya millor cal votar a qualsevol partit… menys al PP, que ha tingut els pitjors resultats a Catalunya de la seva història. Podria ser que el PP comences a entendre les conseqüències del què va fer Rajoy contra l’Estatut del 2006 i l’1 d’octubre de 2017?

En Comú-Podem es reclamava el vot per fer “El Canvi que Catalunya mereix”, però ha tret 8 diputats, els mateixos que ja tenia. Es a dir cap canvi. De fet veient el resultat que han obtingut els partits de l’anterior govern sembla que els electors, o no volen cap canvi, o no volen el canvi que defensa EC-P. Potser és EC-P qui ha de canviar alguna cosa?

“Illa president, fem-ho”. Doncs els electors ho han tornat a fer… i Illa no serà president. El PSC ho sabia: no eren eleccions a la presidència i no és president el que treu més vots a les eleccions sinó el què genera més consens entre els diputats electes. Illa era ministre a Madrid no per ser el PSOE el més votat sinó per tenir el consens dels diputats d’Unidas Podemos, PNV, Más País-Compromís, Nueva Canarias, BNG i Teruel Existe i el consentiment via abstenció dels d’ERC i Bildu. Per tant no faran res. Només fan veure davant dels seus que han guanyat. En tot cas hauran entès el que els electors volen que facin des de Madrid?

ERC proclamava una “Via amplia” com alternativa independentista a si mateixa. I els electors li han fet una mica de cas. Però només una mica eh! Sense passar-se. Un diputat més. No sabem si serà suficient àmplia aquesta via per canviar les coses, o potser canviaran només una miqueta. L’eufòria d’ERC els deixa veure la dimensió del repte que li plantegen els electors? En tot cas hauran de confiar en que el “socis” acompleixin amb el seu lema: “Junts per fer, Junts per ser”. Com que molt junts no han anat en el passat els electors no s’han acabat de creure el lema i els han restat dos diputats. Ho entendran a Brussel·les?

Mentre, hi ha una pandèmia, una gran crisi i un conflicte entre Catalunya i l’Estat pendent de resoldre. En tot cas la campanya electoral ha estat un èxit de comunicació i ha confirmat que els ciutadans pensen què, per una Catalunya millor, cal avançar per una Via amplia, Al costat de la gent, Abraçats. Que es tracta d’obrir Un nou cicle i iniciar el Canvi que Catalunya és mereix, Per guanyar, Per guanyar tots. Que Cal Fer per Ser, Fem-ho. Independitzat!

I VOX? Al final els electors m’obligaran a pensar en ells i, com deia Rick, a menysprear-los. A VOX, no als electors, que hi ha qui no ho entén.

Bé. Ja sabem que han entès els ciutadans d’allò que els partits els van proposar en la campanya electoral. Ara faltarà veure que han entès els partits del que els catalans han votat el 14 de febrer.

Us deixo un dels gràfics més interessants que generen els resultats electorals:

https://www.theguardian.com/world/2021/feb/14/catalonia-regional-election-covid-voting

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s