Des de quan les dones són part de la humanitat?

La Barcelona dels anys 30 era un esclat de modernitat. En l’efervescència entre les dues guerres florien el jazz, el music-hall i tota mena d’anglicismes que la feien una capital cosmopolita. Era una mena de “movida” en la “transició” cap a la II República. Entre els fenòmens que marquen l’època destaca el periodisme que explica i popularitza les noves tendències. És la comunicació de la modernitat i la modernitat en la comunicació. Hi ha una eclosió de llibertat i la frivolitat i la exposició de la vida mundana en l’espai públic en són un símptoma.

Josep Maria Planes és representant destacat d’aquell periodisme d’època i Nits de Barcelona un exercici d’estil notable. Deixo al marge les tensions i reaccions de l’època que van acabar amb l’assassinat de Planes a mans d’un grup anarquista, conseqüència dels seus articles sobre la relació de la FAI amb l’anomenat “pistolerisme” en una sèrie titulada Gànsters de Barcelona, que no he llegit.

M’interessa Nits de Barcelona per calibrar el canvi social que hem viscut en menys de 100 anys respecte a la condició de la dona, a pesar dels 40 anys de retrocés per la dictadura franquista. Planes presenta els locals nocturns distingits de la ciutat amb les “noies de la casa”, contractades per “alternar” i entre les que distingeix l’actitud ingènua de les catalanes i enfront de la professionalitat de les franceses o les angleses.

Són els locals que freqüenten homes influents, des de burgesos de tota Catalunya a Primo de Rivera. Entre altres objectius la distinguida clientela hi va amb la intenció de “retirar” alguna senyoreta. Els articles de Planes mostren el tracte de les dones com a bestiar amb una normalitat que esgarrifa. Vist des d’avui, sembla que ens separi un abisme. Però no pels telèfons mòbils i les xarxes socials, sinó perquè recorda que en origen “humanitat” defineix “els homes considerats col·lectivament”. I les “dones”?   

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s