La vacuna del supremacisme, la constitució espanyola

Pedro Sánchez: “Vamos a garantizar en este año la vacunación de todos los compatriotas”

A mi em tocarà o no em tocarà vacuna? “Patriota” em sona a guerra i a enemics, a personatge disposat a morir per la pàtria. Però jo no soc patriota, ni vull ser-ho, i per tant no puc tenir compatriotes. Ni Sánchez ni cap altre! Ja veig que em quedaré sense vacuna. Potser és que no he actualitzat el meu vocabulari. Reviso:

Diccionari de la RAE:

Compatriota: Persona de la misma patria que otra.

Patria: 1 Tierra natal o adoptiva ordenada como nación, a la que se siente ligado el ser humano por vínculos jurídicos, históricos y afectivos. 2 Lugar, ciudad o país en que se ha nacido.

Jo vaig néixer a l’Argentina. Ho diu el meu DNI. No insinuarà Pedro Sánchez que a mi no em vacunaran per haver nascut fora de la seva pàtria? Dec estar inclòs a la primera accepció. Com em sento? Doncs m’estimo molt el Perú, però potser “la terra adoptiva com a nació a la que em sento lligat” és Catalunya.

No quadra. Quan Pedro Sánchez es posa patrioter ho fa en un context de conflicte amb Catalunya i com si tingués por de  ser acusat de traïció a la pàtria. Sembla el llenguatge d’algú que està atrapat en el discurs de VOX. Ell mateix va dir que els supremacistes eren els catalans, com a mínim el president Torra. Fins i tot la Real Academia de la Lengua Española (RAE) va fer un tuït per anunciar que:

 "'Supremacismo' y 'supremacista' son términos que se han puesto de moda, y por ello la Real Academia Española ha decidido incoporarlos en el diccionario. Sobre todo, han adquirido importancia tras su uso para referirse al nuevo presidente de la Generalitat, Quim Torra."

Com la RAE encara no ha incorporat els termes els periodistes fan referència a altres cultures: “Por ejemplo, el diccionario británico sí incorpora ‘supremacista’, término que siempre ha estado vinculado a posiciones racistas y que se centran en pregonar la superioridad de una raza sobre otras”. Es veu que aquí això no existia. Aparquem-ho un moment i tornem al fil de patriota:  

Diccionari de la RAE:

Patriota:  Persona que tiene amor a su patria y procura todo su bien.

Be, jo no li vull mal a ningú. Ni als que han nascut o estimen les mateixes terres que jo, ni els que n’estimen qualsevol altre. Jo procuro el bé de tothom. A veure si el diccionari de l’Enciclopèdia m’ho posa més fàcil:

Patriota: Persona que estima profundament la seva pàtria. [1803; del fr. patriote, del ll. patriota, i aquest, del gr. patriṓtēs 'compatriota', der. de patría 'raça, casta', i aquest, de patḗr 'pare']

Vaja, la definició no varia, però l’etimologia potser obra una porta. Patriota ve del grec “pàtria” que vol dir “raça, casta” i deriva de “pare”. Uy! Quins conceptes més antics. Però doncs Sánchez ens està dient que garanteix la vacuna als que tenen la seva raça, la seva sang? “Sangre española”. Això no és racisme? Fa un any ens deien que el virus no distingeix territoris, però ara resulta que distingeix la “sangre española”? 

A twitter trobareu un munt de soroll d’aquesta mena: “Ser español es tener sangre española, no haber nacido en España”. “No soy racista pero meter a un sangre sucia en la seleccion española no es la idea mas acertada”. Va, no hem de fer cas del soroll de Twitter ens han dit. Fins i tot alguns ens proposen marxar. Però aquella brama va acabar amb una reivindicació política: “Des de @vox_es  nos alegramos por la victoria de la @SeFutbol  Al mismo tiempo pedimos a la @rfef y al gobierno social-comunista que impida que jugadores NEGROS y EXTRANJEROS como @ANSUFATI se vistan con nuestra camiseta. #RazaEspañola #SangreEspañola #VoxExtremaNecesidad”. I poc després aquesta reivindicació racista de la nacionalitat ha acabat sent la tercera força política de les Corts espanyoles amb 52 diputats de 350 i quarta força al Parlament de Catalunya amb 11 diputats de 135.

Què passa, que la democràtica Constitució Espanyola de 1978 no te eines per combatre el racisme? On és el “estado de derecho” i la “democracia avanzada”? Per què els jutges no ho paren tot això? A no. Perdoneu. Que el Codi Civil és molt clar:

Artículo 17

1. Son españoles de origen:
a) Los nacidos de padre o madre españoles.
b) Los nacidos en España de padres extranjeros si, al menos, uno de ellos hubiera nacido también en España.

Es a dir que només són “compatriotas” els que tenen “sangre española”. La pàtria la determina la raça. Aquesta és la definició legal de la nacionalitat espanyola avui. Els que no son de raça espanyola poden demanar la nacionalitat amb una sèrie de condicions i tràmits de llarguíssima durada, més de 8 anys normalment, i amb molts obstacles. I per més que una parella d’estrangers, treballi, pagui impostos i tingui fills a Espanya, ni ells ni els seus fills seran mai espanyols… i com estrangers no poden ser funcionaris, ni policies, ni diputats… ni poden votar… tot i que curiosament sí poden ser soldats professionals, es a dir defensar i morir per la pàtria, com un patriota.  

Ara sospito de l’obsessió dels polítics de Madrid amb el supremacisme. Alguns refranys espanyols són molt encertats:

Dime de que presumes  y te diré de que careces. 

Cree el ladrón que todos son de su condición.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s