Pandèmia de furgonetes

No us passa de sortir al carrer i veure furgonetes. D’un temps cap aquí s’han multiplicat com bolets. Sembla que hi ha una pandèmia… de furgonetes. Serà dolent?

Primer comprovem si és veritat que la proporció de furgonetes al carrer ha crescut significativament. L’any 2019 la venda de turismes a Espanya es va reduir un 5% respecte al 2018. En canvi la venda de vehicles comercials lleugers es va mantenir estable, fins i tot se’n van vendre alguns més que l’any anterior. L’any 2020 el món es va aturar per la pandèmia i la venda de turismes va caure un 32%. Lògicament el segment de les furgonetes també va retrocedir, però menys, un 26%. Per tant va seguir augmentant la proporció de furgonetes que circulen pel carrer respecte als total de cotxes. La tendència s’ha accentuat aquest any. Fins a final d’abril la venda de cotxes ha augmentat un 19% respecte al mateix període del 2020, però la de furgonetes ha crescut un  48%!

A la constatació de que s’està venent una proporció creixent de furgonetes hem d’afegir el fet que tenen una vida molt més llarga que els turismes. No se’ls dona de baixa fins que no cauen a trossos. Al meu poble l’empresa de neteja viaria encara n’utilitza un parell d’EBRO que tenen més de 30 anys llargs i aquesta setmana n’he trobat una reconvertida en autocaravana matrícula de Melilla del 1989. Per això les que han de deixar de circular per Barcelona per contaminants no es donaran de baixa, circularan per la resta del territori… i són dièsel.

Per què hi ha més furgonetes ara? Algunes raons:

1 Les vendes per internet. La distribució a domicili de mercaderies comprades online és un factor determinant d’aquesta tendència. Un gran operador com Correus ja té 15.000 vehicles, dels que quasi un miler els va comprar l’any passat. S’hi han de sumar un nombre creixent d’empreses de repartiment i, lògicament Amazon.

El nou amo del mercat té gran part de la seva distribució externalitzada, a Correus, a empreses de paqueteria i a particulars. La seva pàgina ho anuncia com una oportunitat per a nous emprenedors, entre altres suposo que pels botiguers que s’han quedat sense feina per la competència d’Amazon. No soc un economista perspicaç, però haver de tenir una flota de entre 20 i 40 furgonetes per obtenir un benefici potencial de 50.000€/any no se si és un gran negoci. En tot cas si no teniu experiència directa amb el sector abans d’apuntar-vos us convido a veure la pel·lícula de Ken Loach Sorry We Missed You.  

2 Hi ha un segment de furgonetes, més aviat velles i atrotinades, que pul·lulen pels carrers. Responen a una sèrie d’activitats marginals: recollida de cartrons, ferralla, trastos vells, recol·lectors d’espàrrecs, bolets i similars, etc. Ni que sigui en molta menor mesura també s’hi compten activitats directament delictives: màfies dedicats als robatoris en cases buides, especialment en segones residències d’urbanitzacions de la costa. Segons la policia durant la pandèmia aquesta activitat no ha estat precisament anecdòtica. Com tampoc ho és el creixent moviment de marihuana produïda a Espanya amb destinació a Europa. L’increment d’un 57% en les aprehensions va obligar el Ministeri de l’Interior a comprar 20 noves trituradores el 2020.

3 Un tercer factor és la proliferació d’autocaravanes, en especial les furgonetes adaptades artesanalment pels usuaris, una pràctica creixent. Amor per la natura? Formes de turisme econòmic? Tot suma, però després de guanyar l’Oscar, Nomadland, ens posa sobre una pista menys romàntica: la precarietat creixent en la societat del segle XXI. La pregunta és: quanta gent desnonada del seu habitatge s’ha posat a viure en una autocaravana? No és la pitjor opció. En se d’alguns que han acabat vivint al cotxe o en un traster. 

En qualsevol cas la “pandèmia” de les furgonetes no sembla una bona notícia… excepte pels fabricants de furgonetes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s