Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer)

No tinc dades sobre les idees i les accions de la família de Tareq Abu Ziad, més enllà de saber que practiquen el Ramadà. Ho se perquè el 4 de maig de 2020, quan Aaref Watad va fer la foto, van tornar al que havia estat casa seva, a la ciutat de Ariha, província d’Idlib, Síria, per l’iftar, es a dir la menja amb que es trenca el dejuni del Ramadà. Ells són l’única taca de color de la foto, l’única prova de vida en mig de la destrucció. Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

A la foto no hi veig quina és la seva filosofia de vida. Desconec si el seu objectiu és guanyar-se el cel i la vida eterna o senzillament ser feliços en aquesta terra; si pretenen liderar i manar a la seva comunitat o potser només viure en pau i harmonia amb els veïns; guanyar molts diners i marxar a Damasc o atendre un petit negoci familiar a la ciutat (50.000 habitants)… Fos quin fos el somni familiar, des de fa deu anys l’objectiu, dia rere dia, és sobreviure. Això sí que ho veig a la foto. Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

A la foto no es veu com sobreviuen. El que tots sabem es que per viure necessitem un sostre. Pensem el què pensem i creiem el què creiem, ens passem gran part de la nostre vida construint i reconstruint la casa familiar. És el refugi que ens permet alçar-nos cada dia amb la il·lusió de fer coses noves o amb la seguretat de les coses rutinàries, però sabent que al final del dia tornarem a casa per estar amb nosaltres mateixos. Això és una part fonamental de la vida, fins el punt que la família de Tareq Abu Ziad ha tornat al lloc des d’on construïa la seva vida per recuperar el sentit d’una celebració vital com és l’iftar… tot i que de casa seva no en queda res més que runes. Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

I no queda res de casa seva ni dels seus veïns. L’espai de la comunitat més propera a la família ha estat arrasat. Algú ha destruït tot el que sostenia la vida de la família per obtenir o retenir el poder en nom de la pàtria. D’una pàtria o altra. Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

A Catalunya tots tenim una història a explicar de com la Guerra Civil del 36 va afectar la nostra família. En tres anys aquella guerra ho va destarotar tot i 80 anys després la memòria de les víctimes encara sagna. A Síria la guerra ja dura 10 anys… Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

Aaref Watad s’ha servit d’un dron per captar l’escena en el seu just context. És una visió que fa uns anys no podíem tenir i ara, gràcies a l’avenç de la tecnologia, ens comença a resultar familiar. És la mateixa tecnologia que ha permès destruir amb una precisió innecessària el barri on vivia la família de Tareq Abu Ziad.  Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

En altres temps la guerra es feia entre exercits. S’hi enviava a morir als soldats, fossin professionals o reclutats. I molt abans era entre guerrers. Unes lluites més o menys organitzades però sempre cos a cos. Ara la guerra consisteix en pitjar uns botons perquè unes màquines automatitzades destrueixin els pobles, les seves obres i la seva cultura… Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

Drons, bombes, míssils… tot això no es fabrica a Síria… De fet no es fabrica a la majoria de països en guerra. Però sí es fabriquen a Espanya. Sembla que formen part de la nostra contribució a la cultura occidental. I quan els estibadors de Bilbao o Sagunt es mobilitzen per aturar les exportacions a règims criminals, com el de l’Aràbia Saudita, soci fraternal de la nostra monarquia, s’argumenta que els treballadors de les fàbriques d’armes poden perdre la feina. Maleïdes les guerres (i aquell qui les va fer).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s