Nobel paradox del 12 d’octubre

El Nobel de literatura d’enguany, Abdulrazak Gurnah, em té fascinat. No he llegit res d’ell, però les referències als temes que tracta i un parell de talls de veu molt curts a les notícies ja em toquen de prop.

Paradoxa 1. Si denuncies científicament els efectes nefastos per a la humanitat de la colonització del món per part d’Europa, ningú t’escolta. Si en fas ficció, Europa et pot donar el premi literari de més repercussió mundial. Benvingut sigui.

Paradoxa 2. Si vius a Tanzània i escrius en suahili pels qui comparteixen la teva cultura i experiència, difícilment et llegiran els membres de l’Acadèmia que decideix el Nobel. Abdulrazak Gurnah denuncia el sistema colonial, però ho fa des de la metròpoli, en la llengua de l’imperi, i fent de professor i director d’estudis de llicenciatura del departament de llengua anglesa de la Universitat de Kent, on es va doctorar l’any 1982. I així li arriba el Nobel.

Paradoxa 3. A Busco a la viquipèdia, tant en català com en castellà, “literatura postcolonial”, “estudis postcolonials”, “teoria postcolonial” i trobo informació sobre les literatures i els estudis de tots els imperis i totes les colònies… menys de l’imperi espanyol i les seves colònies.

Navego per les universitats catalanes, a veure on son els estudis postcolonials, i trobo una assignatura en el grau de llengua anglesa de la UB, on evidentment no es parla de la colonització espanyola, i el mateix a la UAB. A la UPF, Estudis Postcolonials i Multiculturalisme és una assignatura optativa del màster en Estudis Comparatius de Literatura, Art i Pensament.

Més enllà, a la Facultat de Filosofia de la Complutense, hi ha un màster de “Pensamiento Español e Iberoamericano” que porta per subtítol:  “Filosofía, Multiculturalismo y Postcolonialidad Iberoamericana”. És el més semblant al que busco, que ara ja sospito que és un invent dels anglesos. De fet ho van iniciar a Estats Units investigadors arribats dels països colonitzats, com ha passat amb Abdulrazak Gurnah a Anglaterra.  

Paradoxa 4. A la Universitat de Granada he trobat un seminari online dirigit per un doctorat en estudis postcolonials a Portugal. S’endevina especialment dirigit a estudiants americans pels problemes per cobrar amb les targetes de crèdit que adverteixen al web. És a dir que a Espanya el tema postcolonial podria ser un negoci interessant per la demanda de les excolonies… Però segons Sant Google si vull fer un bon màster en estudis postcolonials haig d’anar a Escòcia, Suècia o Anglaterra  a Londres o a Kent, on trobaré a Abdulrazak Gurnah).   

No ens ha d’estranyar doncs que a Espanya hi ha qui aquesta mateixa setmana ha defensat que “la hispanidad solo llevó “libertad, paz y prosperidad” a América (Ayuso) o  “Yo no creo que seamos colonizadores ni conquistadores ni nada parecido. Yo creo que España cuando llegó a aquel continente liberó al continente. Lo liberó de un poder brutal, salvaje, caníbal” (Toni Cantó).

Sabran aquesta gent que colonialisme ve de Colon? Crec que sí… i n’estan orgullosos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s