Proletkult, classe, cultura i revolució

Com un nen que cada nit vol que li expliquin el mateix conte, jo torno sovint als “meus” temes, i un dels preferits és la Revolució Russa. Per això quan em vaig creuar amb la traducció de Proletkult, del col·lectiu italià Wu Ming, m’hi vaig abocar de ple. Si en voleu saber la trama (spoiler) aneu a l’entrada d’Aleksandr Bogdànov a la viquipèdia i en tindreu el fil de la història complert. Però també podeu fer al revés, llegir la novel·la per arribar a la història i activar la màquina de pensar.

Aleksandr Aleksàndrovitx Bogdànov (Viquipèdia)

Bogdànov va ser un personatge fascinant. De novel·la. Psiquiatra, filòsof, revolucionari, economista, traductor del Capital de Marx al rus, metge al front durant la primera guerra mundial, director del primer institut d’hematologia del món… va morir el 1928 experimentant amb les transfusions sanguínies. Entre altres coses va formular una teoria general de la natura, Tectologia: ciència organitzativa universal, que es considera precursora de les actuals teories sistèmiques. I en un parell de llibres de ciència ficció de gran èxit va projectar com hauria de ser la futura societat sense classes.

Per ell la cultura, la visió del món i de les relacions socials, està en la base de la consciència de classe que ha de permetre als treballadors organitzar el socialisme. L’ortodòxia diu que els interessos materials condicionen la cultura i la política. Sembla inqüestionable. Però alhora els homes i les organitzacions actuen segons la visió que tenen del món, segons el coneixement del seu funcionament i les expectatives de resultats… es a dir, segons la seva cultura. I aquesta és un producte social i històric de cada societat amb una gran inèrcia en el temps. De la resolució d’aquesta relació dialèctica entre la realitat material i la cultural depenen els canvis socials de cada moment. Un altre debat és si la cultura de la classe treballadora, amb valors socials com la solidaritat, la cooperació, l’organització sindical o el suport mutu, generats en la resistència al capitalisme, serviran per organitzar un nou sistema productiu, el socialisme, tal com defensava ell.

Entre 1904 i 1909 Bogdànov va treballar amb Lenin en l’organització del partit Bolxevic. El 1909 es van enfrontar i Lenin va escriure un llibre, Materialisme i empirocriticisme, per desacreditar els seus plantejaments filosòfics. Poc després el van fer fora del partit.

Tot seguit, amb Gorki i altres intel·lectuals russos exiliats, Bogdànov va organitzar una “escola proletària”, primer a l’illa de Capri (1909) i després a Bolonya (1910). La seva intenció era generar una cultura del proletariat a través de la formació d’intel·lectuals entre els obrers i la creació d’una enciclopèdia proletària, tal com havien fet els enciclopedistes francesos amb la vella cultura burgesa que ara calia destruir.

No va participar directament en la Revolució d’Octubre, però el 1918 va fundar el Proletkult, un moviment intel·lectual i artístic basat en la seva visió del paper de la cultura. L’organització va tenir el suport inicial del govern soviètic, però a finals de 1920 el Pravda la va qualificar de “moviment petit-burgès”, Bogdànov va ser expulsat del Comitè Central del PCUS i el Proletkult va ser integrat en el ministeri de cultura.

Va ser el triomf de l’avantguarda del proletariat sobre l’idealisme petit-burgès? O va ser el triomf de la cultura política de la societat russa, la d’un estat centralitzat amb un lideratge personal incontrovertible que igual consagra el tsar que a Lenin, Stalin o Putin?

Proletkult és una novel·la, però conté uns quants debats històrics i intel·lectuals apassionants.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s