Qui ho ha fet? Un heroi o un maleït negre?

Fa uns dies TV3 va posar un interessant film alemany: Ballon, Vents de Llibertat. És la història de dues famílies que viuen a l’Alemanya de l’Est als anys 80. Els quatre adults tenen feina. Una parella té cotxe, l’altra moto. Uns tenen un fill adolescent i un nen petit. Els altres un bebè. Tenen casa. Fan excursions al camp. El noi estudia. D’acord amb els estàndards dels treballadors europeus, fan una vida confortable… però tenen un somni: la llibertat, escapar a l’Alemànya Federal, a l’Europa occidental.  

La trama es basa en fets reals i en aquest cas van escapar amb un globus aerostàtic casolà. El van fabricar entre les dues famílies mentre els buscava l’Stasi, després d’un primer intent fallit. Per arribar al “paradís” estaven disposats a jugar-se la vida. No és una metàfora, entre un i tres centenars de persones van ser abatudes intentant passar la frontera entre les dues Alemanyes.

Els fets són de fa quaranta anys, però la pel·lícula és de l’any 2018, és a dir actual. I ens deixa clar que els protagonistes són uns herois de la lluita per viure en llibertat (d’allí el títol del film).

Però el 2018 ja arribaven a Europa milers d’africans que es juguen la vida travessant la frontera entre Àfrica i Europa, el Mediterrani. La immensa majoria no tenen feina, ni casa, ni cotxe… no tenen una vida confortable d’acord amb els estàndard dels treballadors europeus, que és el seu somni. Molts fugen de la guerra i de règims brutals. Ells es juguen la vida per viure, si pot ser en pau i llibertat.

La pregunta és: ¿per què Europa troba normal i tracta com herois a aquells que es juguen la vida per traspassar la frontera del “paradís” cercant un ideal de llibertat, ahir alemanys avui ucraïnesos, en canvi, considera una bogeria i tracta com un maleït problema a aquells que es juguen la vida per traspassar la frontera del mateix “paradís” cercant un futur per ells i les seves famílies?

No serà que uns són humans com nosaltres i els altres no? No serà que uns són blancs, molt blancs, i els altres no?

Quan us pregunteu per què creix el feixisme mireu la tele amb atenció. Potser hi trobareu algunes explicacions.

Deixa un comentari