El món no està en perill, nosaltres sí

Gent de molt bona voluntat es proposa salvar la terra. No se si ho hem entès bé. Si la temperatura pugés deu graus segurament nosaltres ja no hi podríem viure, però el món seguiria existint i amb tanta o més vida que ara. El que quedaria alterat seria el nostre hàbitat i nosaltres ens extingiríem, com ha passat amb nombroses espècies per l’acció de l’home en els últims 100 anys. Però altres formes de vida ho celebrarien amb una gran festa. La qüestió és doncs saber si som capaços de conservar el nostre hàbitat, es a dir mantenir les condicions del món que permeten la nostre supervivència, la de la humanitat.

Un diccionari per tenir sempre a mà

He llegit amb creixent optimisme l’Abecedari socioecològic de Ramon Folch editat per Métode, de la Universitat de València. S’hi constata que la ciència sap el que està passant; que és capaç de fer un pronòstic acurat del què passarà i que posa sobre la taula els instruments i les mesures necessàries per corregir les tendències destructives i fer sostenible la nostre vida. Injecció d’optimisme. La ciència entén el problema i sap quines son les solucions.

Com sempre, quan més amunt pugis més mal et faràs si caus. Així, a mesura que passes pàgines i creix l’optimisme també vas prenent consciència que la societat és incapaç de prendre les decisions necessàries per aplicar les mesures que proposa la ciència. La inèrcia social, què és fonamentalment econòmica i política, ens aboca al suïcidi com espècie. Paradoxa: la bombolla d’optimisme amenaça amb un esclat de pessimisme.

L’instint de supervivència farà que lluitem fins l’últim alè per canviar el rumb. Tot el què cal saber, ja ho sabem… més o menys. Ara un primer pas seria abandonar el punt de vista antropocèntric d’homes-deu que pretenen salvar el món, quan es tracta de salvar-nos de nosaltres mateixos.

Recomano lectura. Vosaltres mateixos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s